- EEUW TERUG IN DE TIJD -

Op het uithangbordje van de Ijssalon Wim Laan in Alkmaar staat dat er ambachtelijk schepijs sinds 1948 wordt verkocht. Maar eigenlijk begint het verhaal van dit ijsje al veel eerder. Het verhaal begint niet in Alkmaar, maar in Den Helder.


Het verhaal van het laanijsje begint Aris Laan (geb. 1866) in Den Helder. Aris was een koopman in groente en fruit en hij maakte als eerste het witte roomijsje. Samen met Trijntje Dudink stichtte hij een groot gezin waarin alle kinderen onbetaald meewerkten in de ijssalon. Bijna alle kinderen gingen verder met ijs. De ene zoon van Aris, Willem Laan, nam de ijswinkel van zijn vader over op de Keizersgracht in Den Helder. De ander maakte de ijslollies voor de winkel. Weer een ander ging verder met een ijskar. En een aantal zonen gingen verder met een ijsfabriek die door middel van 35 ijskarren het ijs uitgaf. Alle kinderen waren erg ondernemend en boden elkaar veel hulp. Het verhaal van het Laanijs gaat verder bij zoon Willem.

Willem Laan had de ijszaak in Den Helder van zijn vader overgenomen. Hij trouwde met Agnes en zij kregen samen een groot gezin waarbij alle kinderen hard meewerkten in de ijszaak. Het verkopen van ijs leverde het grote gezin een goed bestaan op. Maar de Tweede Wereld oorlog bracht hier verandering in. Bombardementen en neerstortende vliegtuigen in Den Helder vernielden zowel de ijszaak als het huis van de familie Laan. Het hele gezin moest daarom schuilen bij Thea Laan, een zus van Willem, in Heiloo.

Thea was de enige van het gezin die niet verder ging met ijs. Zij trouwde met een timmerman en woonde in Heiloo. De familie schuilde met z’n tienen op de zolder van Thea. Al snel kreeg de familie Laan een huis toegewezen. Maar de bereiding en verkoop van ijs moest opnieuw gestart worden. In een schuurtje achter het huis werd het ijs gemaakt en dit ijs werd later aan de ijskar verkocht, zoals veel mensen zich nog kunnen herinneren. In de jaren na de oorlog richtte Willem Laan zijn ijssalons op. Twee in Den Helder en één in Alkmaar. In Alkmaar zocht Willem Laan een pand voor zijn ijssalon. Zijn oog viel al snel op het sigarenzaakje op de hoek van de Laat Koorstraat. Vanaf 1948 vestigde ijssalon Laan zich op de Koorstraat 45 in Alkmaar, waar Laan nog steeds gevestigd is. Dit pand is op de foto hiernaast zien.

In deze tijd had Willem ook het unieke recept van het Laanijs ontwikkeld. De kinderen van Willem werkten hard in de ijszaak en vanaf 1969 nam Piet Laan, de zoon van Willem, de ijszaak over. Piet Laan en Ineke, zijn vrouw, kregen twee kinderen. Wim en Linda. Op de foto hiernaast staan Ineke, Piet en zoon Wim samen in de ijssalon. Het harde werk van de familie Laan bleef bestaan en uiteindelijk nam de zoon van Piet de ijssalon 35 jaar later, in 2004, over. Tot op heden schept Wim Laan samen met zijn vrouw, dochter en 5 andere enthousiaste werknemers velen Laanijsjes weg. Laanijsjes die een uniek familieverhaal met zich meedragen.